Dani ambalaže

Institut za ambalažu i tiskarstvo

Tectus

HR EN

13. i 14. lipnja 2013.
Hotel Kralj, Donji Kraljevec
 

 

CILJ RADIONICE:

Cilj Radionice je sinergijsko djelovanje profesionalaca dizajnerske struke, obrazovnih ustanova (sveučilišta) i gospodarstva, poticanje kreativnosti studenata srodnih visokoškolskih ustanova te što ranije uključivanje budućih stručnjaka u realne procese dizajna/redizajna  ambalaže poznate robne marke (proizvoda), uz stručno vodstvo i po konkretno definiranom zadatku vlasnika robne marke.

Studentska kreativna radionica CROPAK koju organiziraju Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus - IatT, tvrtka Tectus d.o.o. i stručni časopis Ambalaža/REGprint iz Zagreba prvi je put održana 2009. godine.
 
Vitinka AD iz Kozluka, Bosna i Hercegovina, ubraja se u najveće i najznačajnije proizvođače prirodnih mineralnih i izvorskih voda, sokova i osvježavajućih napitaka u Bosni i Hercegovini. Sa 150 zaposlenih u svoje dvije tvornice, "Vitinka" u Kozluku i "Vivia" u Raševu, tvrtka se bavi punjenjem prirodnih mineralnih i izvorskih voda, a na toj bazi i proizvodnjom visokokvalitetnih sokova, ledenih čajeva i drugih bezalkoholnih napitaka.

Brend Vitinka, koji nosi naziv prema kompaniji, je robna marka za koju se ove godine u okviru Studentske kreativne radionice CROPAK radio redizajn ambalaže. Vitinka je prirodna mineralna gazirana voda koja postoji na tržištu već 40 godina. Izvire s dubine od 160 do 200 metara na području bogatom mineralnim vodama u Kozluku, općina Zvornik, a njezina vrijednost poznata je već 130 godina.

Ambalaža u koju se puni Vitinka i koja je bila predmet ovogodišnje Radionice je staklena povratna boca volumena 1 l, 0,33 l i 0,25 l te nepovratna boca 0,25 l.

Postojeću, standardnu staklenu ambalažu zamijenit će nova, originalna, prema dizajnu najuspješnijeg sudionika Radionice.

Posebnost ovogodišnje Radionice bila je u tome što su studenti, osim grafičkog oblikovanja etiketa, radili i na industrijskom dizajnu staklene boce pa je tako kompletan novi identitet Vitinke bio u njihovim rukama. Pri tome su im, kao i prijašnjih godina, pomagali supervizori kojima su se, baš zbog industrijskog oblikovanja, priključilii predstavnici proizvođača staklene ambalaže iz Vetropack Straže tvornice stakla, Hum na Sutli. Oni su bili najkompetentniji dati tehničke smjernice studentima.

Na Prvom satu Radionice, održanom  4. ožujka 2013., studenti su detaljno upoznati sa zadatkom te su dobili detaljne smjernice za oblikovanje.